Kahovka Barajı’nın yıkımı BM Güvenlik Konseyi’nde tartışıldı
BİRLEŞİK Ukrayna’da Kahovka Barajı’nın çökmesinin ardından olağanüstü toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK), saldırıdan Rusya ve Ukrayna heyetleri birbirini sorumlu tuttu.
Ukrayna’nın talebi üzerine BMGK acil oturumda toplantıya geldi.
Burada bir konuşma yapan BM Genel Sekreterinin İnsani İşler ve Acil Durum Koordinatörü Yardımcısı Martin Griffiths, “Kahavka Barajı’nın yıkılmasının verdiği zarar, halihazırda çatışmalardan muzdarip olan insanların hayatlarının çok daha zor hale geleceği anlamına geliyor” dedi. söz konusu.
BM’nin acil görevinin söz konusu insanların hayatta kalmasını sağlamak olduğuna dikkat çeken Griffiths, yardım sağlamak için her türlü çabayı göstermeye hazır olduklarını ifade etti.
karşılıklı suçlamalar
Rusya’nın Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, ülkesinin “koordineli bir dezenformasyon kampanyası” ile karşı karşıya olduğunu ve Rusya’nın iddiaya göre barajı yıktığını söyledi.
Söz konusu iddiaların “şizofrenik” olduğunu belirten Nebenzia, “Kiev’in kritik altyapı tesislerine kasten zarar vermesi çok tehlikelidir ve savaş suçu veya terör saldırısı olarak nitelendirilebilir.” dedi.
Nebenzia, BM’nin de “Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısına neden olduğu siyasi söylemlerini” tekrarladığını ve bunun objektiflik ilkesinden uzak olduğunu belirtti.
Ukrayna’nın BM Daimi Temsilcisi Sergiy Kyslytsya, “Bu, Ukrayna’nın kritik altyapısını hedef alan bir terör akınıdır. Amacı, çok sayıda sivil can kaybına ve yıkıma neden olmaktır.” söz konusu.
Rusya’nın barajı ve bölgeyi bir yılı aşkın süredir kontrolünde tuttuğunu belirten Kyslytsya, “Barajı dışarıdan bombalamak fiziksel olarak imkansız. Baraj Rus işgalciler tarafından mayınlanarak patlatıldı.” sözlerini kullandı.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ukrayna’daki Kahovka Barajı’nın çökmesiyle ilgili olarak, “Bunun, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin bir başka korkunç sonucu olduğu açıktır” dedi. değerlendirmişti.
Kahovka Barajı
Ukrayna’nın Herson bölgesinde Rusların kontrolündeki Kahovka Barajı bombalanarak ağır hasar görürken, Dinyeper Nehri’nin su seviyesi hızla yükseldi.
Bölgedeki Yeni Kahovka kentinin merkezi sular altında kalırken, bölgeden alınan görüntülerde su seviyesinin binaların ikinci katına kadar yükseldiği görülüyor.
Rus yetkililer, savaştan önce yaklaşık 44 bin nüfuslu şehri ve selden etkilenen Golopristanskiy ve Aleshi bölgelerini boşaltma kararı aldı.